SZELLŐZÉSTECHNIKA

Kontrollált szellőzés

Az energiaköltségek csökkentése érdekében az épületeket ma már energiatudatosan ún. tömören építik. A teljesen tömör fokozott légzárású ablakok, ajtók, födém és falak takarékoskodnak a hővel és gondoskodnak a megfelelő zajvédelemről is. Különösen az alacsony energiafogyasztású házaknál tapasztalható a magas légpáratartalom. Mely a szellőzés megoldása nélkül, egészségügyi problémákat von maga után. Épületfizikai hátrányok várhatók, ha nincs megfelelő levegőcsere.Ha valaki a hővédelmet és a levegőcserét össze akarja kötni az ellenőrzött lakásszellőztető rendszerekben megfelelő megoldásra talál, ami a felújításoknál is alkalmas. A kedvező szobaklíma a 40 és 60% közé eső páratartalmú levegő. A 65% feletti páratartalom igazi táptalaj a penészgombáknak, amik komoly veszélyt jelentenek az egészségre, lakóépületünk állagára. Egy négyszemélyes háztartásban könnyen keletkezik 10-15 kg. Vízgőz, ami a levegőből összegyűlve a hiányzó szellőzés miatt a hideg felületeken csapódik le. Hagyományos szellőztetéseknél (ablaknyitás, huzatolás ) rengeteg ,drága energia vész kárba. Ez egy energiatakarékos háznál elérheti akár az 50%-os energiaköltséget, ami a nyílászárókon keresztül a szabadba távozik. Nem beszélve a szabadon beáramló pollenekről, porról és az egyéb káros anyagokról. "Ne fűtse feleslegesen az utcát!!!"

Ezért ajánljuk a kontrollált lakásszellőzést.

A szellőztető rendszerek biztosítják, hogy a modern, kis hőveszteségre törekvő épületek nagyon jól záró ablakainak ellenére a ház helységeinek levegője mindig friss legyen. A keresztáramú hőcserélővel ill. szűrőkkel felszerelt szellőztető berendezés, hogy akár a fűtési időszakban (télen) akár hűtési időszakban (nyáron) a fűtött ill. hűtött levegő által okozott veszteség minimális legyen. A beépített hőcserélő hatásfoka 90%, a szűrők könnyen tisztíthatók. Az egyenáramú ventillátorok nagyon halkak és fordulatszámuk szabályozható, ezáltal a szellőzés mértéke egyszerűen beállítható. A berendezéssel rendkívül energiatakarékos szellőzés valósítható meg kisebb létesítmények esetében: családi házak, lakások, kisvendéglők, irodák stb., a téli időszakban a visszanyert energiahányad eléri a 90 %- ot, amellyel jelentős fűtési energia takarítható meg, Ami megfelelő ventilátor fordulatszám beállításokkal még kevesebb lehet.

A szellőző berendezés működése:

 
Az elhasznált párás levegő elszívása (fürdőszoba, Wc, konyha), ezzel egyidejűleg a szabadból friss levegő beszívása a pollenszűrőkön keresztül . Az elhasznált levegő a hőcserélőn keresztül felmelegíti a friss levegőt és ezt a lakótérbe ill. a hálóhelységekbe, juttatjuk a szellőzővezetéken keresztül így biztosítva a kellemes mikroklímát. A szellőzés hatásfokát még jobban növelhetjük, ha a friss levegőt a szabadból egy földalatti vezetéken keresztül juttatjuk a készülékbe. Így télen már "előmelegített" míg nyáron fordítva, "előhűtött" frisslevegő érkezik a készülékbe. ( lásd animáció )
   

Miért ajánljuk a kontrollált szellőzést?

  • Egészséges
  • A kiszellőztetett, elhasznált levegő hőmérsékletét újrahasznosítjuk!
  • Az állandó légcsere miatt rendkívül energiatakarékos
  • Kontrollált a légpáraelszívás az átnedvesedés ill. a hőhíd és a gombásodás (penészgombák és egyéb káros anyagok.) elkerülésére.
  • Folyamatos a mentesítése a lakótérnek ( pl. Fürdőszoba, Wc, Konyha ) a szagoktól és az egészségkárosító anyagoktól.
  • A bevezetett frisslevegő közvetlen szűrése portól, pollenektől stb.
  • Csendes a kültéri zaj nem hallható, mert az ablakokon nem kell szellőztetni.
  • Mindig állandó páratartalom és a frisslevegő ellátás.
  • Távollétben is működtethető, betörésbiztos, mert nem kell a nyílászárókat nyitni.
  • Rovar és egyéb kártevőmentes..
 
   
Lakásba:    
Egészséges lakásklíma a nagy hatékonyságú decentrális szellőztető készülékkel. Kis helyigény, könnyű kezelhetőség.  
   
Lakóházakba:    
LWZ 161 központi szellőztető berendezés hővisszanyeréssel. Egészséges lakásklíma a nagy hatékonyságú decentrális szellőztető készülékkel.  
   
Továbbá ajánljuk irodákba, vendéglőkbe, zárt terű úszómedencékhez ez esetben a páramentesítés és a szellőztetés egyben megoldott.  
LWA 252 szellőztető berendezés melegvíz készítésére.
Az LWA 252 berendezés a lakásból elszívott levegőt beépített hőszivattyújával lehűti, ebből készít melegvizet. A melegvíztartály 300 literes, a hőszivattyú teljesítménye 250 m3/h elszívott levegőáramnál 1,4 KW az elektromos kisegítő fűtés teljesítménye 1,5 KW. Ellentétben a hővisszanyerős berendezésekkel ennél a készüléknél az elszívott elhasznált levegőpótlására a helységenként kiépített pollenfilteres beszívószelepek szolgálnak. A szelepek a szellőztetési üzemen kívül automatikusan zárnak. A készüléknek beépített szabályzója van, és napkollektorokkal közös üzem esetére beépített hőcserélővel is rendelhető.
   
LWZ 303 Integral fűtő, melegvíz ellátó és szellőztető berendezés.  
Az LWZ 303 Integral egy készülékben belül egyesíti a hőszivattyús fűtést, a hőszivattyús melegvíz készítést és a hővisszanyeréses szellőztetést. A hidegebb időszakokban a szükséges pótfűtést elektromos fűtőbetét biztosítja. Teljesítménye nem nagy ( hőszivattyú 5,5 KW+ 6,6 KW elektromos fűtőbetét ) ezért a jól hőszigetelt lakóhelységek ideális készüléke. Melegvíztartálya 200 literes , beépített szabályzója az összes funkció felügyeletét integrálja. Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekhez ( padló-, falfűtés ) illeszthető.
   
(C) IMMORE kft. - Az oldalak egészének, vagy bármely részének átvétele kizárólag az IMMORE Kft. írásos nyilatkozatával engedélyezett!